به طور معمول اکثر نوازندگان به دلایل مختلف مجبور به تعویض و سیم کشی سنتور میشوند . در ادامه ما قصد داریم شما را در این امر یاری کنیم و طریقه سیم انداختن سنتور را به شما اموزش دهیم .
تعدادسیم های سنتور به طور معمول ۷۲ عدد سیم است و سیم های مختلف سنتور با توجه به صدایی که دارند ضخامت های متفاوتی نظیر ۰٫۴۰ یا ۰٫۴۵ دارا هستند که کیفیت صدا ارتباط مستقیم با صدای ساز دارد .
بسیاری ازسنتورهای ساخته شده برای نوازندگی حرفه ای از سیم برنزی (مس) استفاده میکنند نه سیم های برنجی که این سیم ها از نظر کیفیت بسیار متفاوت هستند از یکدیگر و قیمت متفاوتی نیز دارند .
زمان تعویض سیم ها
برای استفاده معمولی ، حدود دوسال یکبار باید عوض شود.
استفاده حرفهای و خیلی دقیق نیاز به تعویض حدود یکساله دارد.
علت سیاه شدن سیم ها و سیم انداختن سنتور برای برای دوم :
سیم سنتور در صورت وجود رطوبت هوا اکسید میشود و رنگش تغییر میکند . البته این نکته وجود دارد که ممکن است دو سنتور در شرایط برابر قرار داشته اما یکی از آنها بیشتر سیمهایش سیاه شود و نیاز پیدا کند سیم کشی سنتور مجدد انجام شود .
دلیل این اتفاق تبادل الکترون می باشد و به عناصر تشکیل دهنده چوب و سیم بستگی دارد . برای تمیز کردن سیمها میتوانید از سمباده ی بسیار نرم(حدود 2000 تا 3000) استفاده کنید.
دلیل تعویض سیم های سنتور و نیاز پیدا کردن هنرجو به سیم کشی سنتور :
سیم های ساز سنتور در مواجهه با هوای مرطوب اکسید میشوند و تغییر رنگ پیدا میکنند ، همچنین سیم سنتور در اثر فشار وارده ی زیاد و سابیده شدن فلز روی فلز در قسمت شیطانک و خرک ها دچار خرابی میشود . با گذشت زمان به مرور موحب از بین رفتن سیم و دوپهن شدن آن میشود و دلیل اصلی آن این است که ما سنتور خود را به درستی کوک کنیم . روش صحیح کوک سنتور را در مقالات قبلی برای شما قرار داده ایم.
از دلایل دیگر تعویض سیم های سنتور این میباشد که با چرخش گوشی های این ساز سیم ها هم میچرخند و احتمال پاره دنشان وجود دارد . به همین دلیل مجبور میشویم آن ها را تعویض کنیم.
چرا سیمهای زرد بیشتر از سفید در کوک تغییر میکنند؟
به این دلیل که فشار سیمهای زرد کمتر از سفید است و این باعث میشود که بیشتر از سیمهای سفید بالا و پایین شوند. این اتفاق در تغییر دمای محیط نیز اتفاق میافتد و سیمهای زرد به طور محسوسی بیشتر از سیمهای سفید تغییر میکنند. برای اجتناب از این موضوع مخصوصا برای اجرا پیشنهاد میشود چند ساعت قبل ساز را به محیط مورد استفاده برده تا به هوای آنجا عادت کند و بعد کوک کنید.
روش سیم کشی و بستن سیم سنتور :
دو سیم گیر سنتور به طور کل در ساز وجود دارد که یکی از آنها در قسمت بالایی و دیگری در پایین است .
در وهله اول برای تعویض سیم سنتور می بایست گوشی های بالا را به سیم گیرهای قسمت پایین ساز متصل کنیم. بعد از آن گوشی های پایینی را به روش قبل به سیم گیرهای قسمت بالایی موجود در ساز متصل کنیم .
دلیل انجام این کار از بین بردن اختلاف حرارت ۴ سیم روی سنتور می باشد که در صورت رخ داد انقباض و انبساط سیم های ساز شرایط یکسانی را خواهند داشت.
مراحل سیم پیچی سنتور:
در ابتدای نحوه سیم انداختن سنتور ، به اندازه طول هر خرک سیم مناسب آن را باید ببرید ، البته دقت داشته باشید که مقداری سیم برای پیچاندن سیم سنتور دور گوشی آن و مقداری سیم بیشتر نیز برای پیچاندن و انداختن قلاب دور سیم گیر باید در نظر گرفته شود.
سیم را به صورت حلقه ای در بیاورید و به کمک انبردست بپیچانیدش تا حلقه محکم بشود و اندازه آن تغییر ثابت بماند. زمانی که حلقه را میپیچانید گره ای که به وجود می آید معروف به گره سیم سنتور و باید کاملا تمیز و مرتب باشد .
بعد از آماده شدن حلقه ها ، سیم اضافهی آن را ببرید و آن را دور سیم گیر سازتان قرار دهید . سپس سیم را بکشید و به سمت گوشی سنتور خود ببرید .
در مرحله بعد سیم را به داخل سوراخ سیمگیر میاندازیم و آن را از بالا به سمت راست میکشیم تا سیم پچیده شده بصورت یکنواخت و منظم در بیاید . باید چک کنید که سیم دقیقا درون شکافهای مورد نظر قرار بگیرد و هنگامی که سیم کمی محکم شد کار سیم کشی سنتور به پایان رسیده است.
نکات قابل توجه هنگام تابیدن سیم سنتور :
در صورتی که گره های شما روی هم به شکل نامنظمی قرار بگیرند ساز شما دائما در حال ناکوک شدن خواهد بود. توجه کنید که نباید یکی از سیم ها به دور دیگری بپیچد بلکه هر دو سیم با نظم دور یکدیگر باید پیجیده شوند .
حلقه ای به وجود آمده حتما باید اندازه ی مناسبی داشته باشد، اگر حلقه کوچک یا بزرگ باشد احتمالا بریده شدن سیم و پارگی آن بسیار بالاست.
همواره توجه داشته باشیدکه برای ساز سنتور از سیم های با کیفیت و جنس عالی استفاده کنید، زیرا اگر سیمی که استفاده میکنید کیفت قابل قبولی نداشته باشد در همین مرحله سیم کشی سنتور احتمالا بریده شدن آن وجود دارد.